28 Kasım 2015 Cumartesi

ÇOCUKLARINIZIN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİN

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KUVVETLENDİRMEK İÇİN

Hastalık ihtimali mevsimsel geçiş dönemlerinde tüm anneleri tedirgin eder. Özellikle de bahar ayları en tehlikeli dönemlerdir. Soğuyan hava ile kapalı alanlarda daha sık bulunulması, hava kirliliği, vücut direncinin düşmesi gibi daha bir çok nedenle hastalık riskleri de artıyor. En kötüsü de okulların açıldığı sonbahar döneminde tam bir mikrobik ortam oluşuyor. Ve benim gibi bir çok anne bu süreci kolay atlatabilmenin doğal formüllerini arıyor.

Çocuklarımızın bağışıklık sistemini güçlendirebilmek için ilk etapta basit tedbirler almamız gerekiyor:

*Kapalı ya da soğuk ortamlarda uzun süre kalınmamalı.(AVM'ler gibi. Bilhassa top havuzları tam bir hastalık yuvası kış aylarında uzak durulmalı) Odaları sık sık havalandırılmalı.

*Evde ya da kapalı bir ortamlarda bilhassa çocukların yanında sigara içilmemeli.

*Bol bol emzirilmeli. Anne sütü içen bebekler süt içerisindeki mikrop öldürücü maddeler nedeniyle enfeksiyondan korunur ve anne sütü ile bağışıklığı güçlenir.

*Mevsime göre giyinmelerine dikkat etmek edilmeli. Kalın giydirmek terlemeye bu da sonrasında vücudun soğumasına neden olur. Hem terletmeyecek hem de üşütmeyecek şekilde...

*Uyku zihinsel ve bedensel dinlenme için olmazsa olmaz bir faaliyettir. Yaş grubuna uygun uyku düzenini ve uygun miktarda uyumasını sağlayın. Uyku düzenine önem gösterilen bebekler hastalıklara karşı daha dirençli hale gelir. Melatonin hormonu zifiri karanlıkta ve derin uykuda vücut tarafından kendiliğinden salgılanır (gece 12 gibi maksimum düzeye ulaşıyor) ve bu hormon ile hem büyürler hem bedenleri kendi kendini onarır hem de bağışıklık sistemleri güçlenir.

*Muhakkak el yıkama alışkanlığı edinilmeli. Gün içerisinde sık sık eller yıkanmalı. Ve temizlenmeden ağız burun temasından kaçınılmalı.

*Bulunduğunuz ortamların nem dengesi ayarlanmalı. Kuru hava burun içinde bulunan ve mikropları yakalama fonksiyonlarını sağlayan tüycüklerin işlevini azaltır. Havayı nemli tutmak için kaloriferin üzerine su aparatlarından asabilir ya da ıslak havlu koyabilirsiniz.

*Bol su tüketilmesine gayret edin.

*Sebze ve meyvelere beslenmeye ağırlık verin. Sebze yemek istemeyen çocuğa çorba krep ya da köfte içinde sebze yedirmeye çalışın.

Tüm bunlardan sonra bağışıklık sistemini güçlendirmede yardımcı olmaları için bitkiler-sebzeler ve meyvelerden destek almakta da fayda var. 

*Karadut pekmezi tüm faydalı yanlarının dışında ağız ve boğaz enfeksiyonuna iyi gelir.

*C vitaminini içinde en yoğun barındıran meyvelerden tüketmekte fayda var. Mesela limon bir C vitamini deposudur. Dolabınızda sürekli bulunduracağınız limonata hem iyi bir bağışıklık sistemi destekleyici hem susuzluk giderici hem de yemek yeme sırasında yardımcı olacaktır.Limonata Nasıl Yapılır? bu yazımla tam ölçülü limonata tarifinden faydalanabilirsiniz.

*Kefir tüketmeye çalışın. Pek çok faydası dışında antitoksin üreticisidir.( zararlı toksinleri yok eden madde üretmek) Genel bağışıklığı güçlendirmenin yolu bağırsak florasından geçtiği için oldukça destekleyici bir içecektir.

*Arı poleni tüm bireyin tüketmesi gereken içinde her türlü vitamin mineral antioksidanları, aminoasit, protein barındırır ayrıca zihinsel ve bedensel gelişim içinde son derece faydalıdır. DİKKAT 2 yaş altı çocuklarda solunum felcine neden olduğu için tehlikelidir. Ayrıca polen alerjisi olanlarda kesinlikle kullanmamalıdır.

*Çörekotu savunma sistemini kuvvetlendirici ve bağışıklık sistemi düzenleyicisidir. Ayrıca iltihap önleyici, iyileştiricidir; mikrop ve mantar önlemek gibi özellikleri de vardır. DİKKAT sürekli kullanımlarda 1 tatlı kaşığından az tüketmekte fayda var ve antibiyotik kullanırken tüketmemeye özen göstermelisiniz.

*Adaçayı boğaz ağrısı, ağız içi yaralara iyi gelir. Mantar, enfeksiyon ve zararlı toksinlerin vücuttan atılmasında destekleyici bir bitkisel çaydır.

*Zencefil antioksidan barındırır (gıda yoluyla alınan vitaminler) iştah ve solunum yollarını açar

*Ihlamur ateş düşürür öksürük boğaz ağrısı grip nezleye iyi gelir. Balgamın incelmesini ve sökülmesini sağlar.


SAĞLIKLA KALIN...



2 yorum: