20 Kasım 2015 Cuma

DÜNYA ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ

ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ 



Türkiye’de çocuklar, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nü yaşam koşullarının ağırlaştığı bir dönemde karşılıyor. Türkiye’de çocuklar sömürülüyor, zorla evlendiriliyor, tutuklanıyor, öldürülüyor.
İnsan ve Sosyal Araştırmalar Merkezi temmuz 2014 verilerine göre, 7 milyarı aşan dünya nüfusunun 2.2 milyarını çocuklar oluşturuyor ve 210 milyon çocuk anne ile babası olmadan yaşamını sürdürmek zorunda. Aynı veriler yoksul, kimsesiz ve hatta insan ticareti açısından en savunmasız kesimin çocuklardan oluştuğunu gösteriyor.
ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü, eşitsizlik ve savaşların en ağır yükünü taşıyan çocuklara bir gün armağan etme fikri üzerinden 1925 yılında Cenevre’de yapılan Çocukların Refahı için Dünya Konferansı’nda ilan edildi.
Neden Dünya Çocuk Hakları Günü kutlanıyor?
Çocuk Hakları Sözleşmesi , 18 yaş altındaki bireylerin yetişkinlerden daha farklı ve özel ihtiyaçlara sahip olmasından yola çıkılarak, çocuklar için ayrıca hazırlanan bir sözleşmedir. Sözleşme en fazla sayıda (193) ülke tarafından onaylanan insan hakları belgesi olma özelliğine sahiptir. 54 maddeden oluşan sözleşmede çocukların mutlu, sağlıklı ve güvenli olabilmeleri için hangi haklara sahip oldukları yer almaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder