5 Kasım 2015 Perşembe

DEPREME HAZIRLIK İÇİN ÖNCE COCUKLARI EĞİTİN...


DEPREME HAZIRLIK



Korkmayın!!!! Deprem olmadı!!!! Sadece hazırlıklı olalım istiyorum.

1999 depreminde,deprem sonrası memlekete (Sakarya) gittim.Cehennem bu olsa diye düşündüm... Herkes yaşadığını bilir ama bu farklıydı.. Hatırlayın...


Her yıl düzenli olarak evde deprem cantamızı yenileyip,hazırlıyoruz.Bu yazıyı yazma sebebim 'lütfen hazırlıklı olun' demek için.Özellikle cocukları bilinçlendirelim.Biz evde Mavi'yle tatbikat bile yapıyoruz.Yavas yavas anlamaya basladı.Umarım gerçeğini yaşamayız demek yerine,umarım en hafif sekilde atlatırız diyorum ve gerekli bilgileri sizlerle paylasıyorum.



Çocuklar için yapılmış deprem şarkısı ve klibi.İzletin cocuklarınıza.Çok eğlenceli.Deprem sadece bir doğa olayı...





AKUT'un 10. kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlediği iki günlük Afet Sempozyumu'na Türkiye'de ilgi gösteren olmadı ama yurt dışından gelen konuklar boş koltuklara rağmen deneyimlerini anlattılar, önemli uyarılarda bulundular. "Bir can kurtulsa kârdır" anlayışına sahip konuk konuşmacılardan Paris Üniversitesi Öğretim Üyesi Jeofizik Mühendisi Dr. Myriam Lubino, yaşadığı Guadeloupe Adası'nın depremlere rağmen nasıl ayakta kaldığını anlattı. Fransız Antilleri'nin bir parçası olan ve Büyük Okya-nus'ta bulunan adada "Deprem Bilinef'ni oluşturabilmek için birçok girişimde bulunduklarını özellikle çocuklara öğrettikleri deprem şarkılarının çok işe yaradığını söyledi; "Önce çocukları eğitin, büyükleri onlar eğitir" dedi.



Deprem Öncesi Neler Yapabiliriz?

* Yapılacak ilk iş deprem güvenli evlerde oturmak diğeri ise eğitimdir.
* Deprem olduğunda uygulamak üzere ailenizle bir plan yapmalısınız; bunları deprem olmadan uygularsak, deprem sırasında paniğe kapılmayız.
* Yatağınızı aynalardan, camlardan, dolaplardan uzak yerlere yerleştirin. Ağır eşyaları üst raflara koymayın. Üzerinize düşebilecek eşyaları ailenize danışarak düşmeyecek şekilde yerleştirin.
* Bir deprem çantası hazırlayın.
* Yatarken oda kapılarını açık bırakın. Gece yatarken cam kırılmasına önlem olarak perdelerinizi kapalı tutun.
* Yatağınızın yanında el feneri ve terlik bulundurun.
* Sarsıntı sırasında çıkışı engelleyecek dolap, masa gibi eşyaları kapı yanına koridorlara ve çıkış yollarına koymayın, devrilebilecek eşyaları büyüklerinizden yardım alarak devrilmeyecek duruma getirin.
* Kitap raflarını, dolapları duvara tutturun.


Deprem Çantasının İçinde Neler Olmalı?

İlk yardım çantası, el feneri ve yedek pili, pilli radyo, düdük, bir miktar para, telefon jetonu veya kartı, bir şişe su, bisküvi ve konserve gibi bozulmayacak (belli aralıklarla yenileriyle değiştirmeniz gereken) yiyecekler. İç çamaşırı, çorap, bir hırka ya da kazak. En önemlisi, eğer sürekli kullandığınız bir ilaç mutlaka çantada bulunmalıdır.


Deprem anında kendimizi nasıl koruyabiliriz?

*Her şeyden önce deprem anında sakin olmaya çalışın.
*Her yerde en önemlisi; başınızı ve boynunuzu koruyun. Eğilin, kapanın ve tutunun. (Deprem sırasında mutlaka uygulamanız gereken "Eğil-kapan-tutun" hareketi yukarıdaki resimde gösteriliyor)
*Evdeyseniz; pencere ve camlardan uzak sağlam bir masa veya mobilyanın yanına eğilin, kapanın ve tutunun. Özellikle koltuk yanı gibi sağlam eşyaların yanına eğilin ya da yan yatın, başınızı ve boynunuzu kapanarak koruyun ve tutunun. Kitaplık ve kitaplar, müzik seti ve televizyon düşebilir. Deprem sırasında yatağınızda uyuyorsanız, hemen yatağın yanına inin, eğil-kapan-tutun pozisyonuna geçin.
*Okuldaysanız; sıranızın yanına ya da sıraların arasına eğilin, kapanın ve tutunun. Başınızı ve boynunuzu ellerinizle ya da yumuşak bulduğunuz bir şeyle koruyun. Yüzünüzü pencere ve camlardan uzak tutun.
*Koridordaysanız; yakınınızda masa ve sıra yoksa, bir duvarın yanına eğilin ve kapanın.
*Kütüphanedeyseniz; kitapların üzerinize düşmeyeceği bir yere ve pencerelerden uzak bir yerde eğilin, kapanın ve tutunun.
*Açık havadaysanız; pencerelerden, binalardan, elektrik tellerinden uzak ve boş bir noktaya doğru gidin. Gidemiyorsanız, binalardan uzak bir yerde eğilin, kapanarak başınızı ve boynunuzu koruyun. Çocuk bahçesinde kaydırak, tahterevalli, salıncak gibi oyun araçlarından uzaklaşın.
*Arabadaysanız; şoföre; direk, alt-üst geçit ve köprülerden uzak bir yerde durmasını söyleyin ve arabayı terk etmeyin. Sakin olun, panik yapmayın.
*Tiyatro ya da sinemadaysanız; sakin olun. Yetkililerin anonslarını bekleyin. Kapılara koşmayın. Sıraların arasına eğilin, başınızı korumak için kapanın, uygun bir yer varsa tutunun. Eğer üzerimize düşecek bir şey varsa (tavanda sallanan avize gibi) başka bir yere geçin.
*Market ya da alışveriş merkezlerindeyseniz; panik yapmayın. Büyük kolonlardan, raflardan ve dolaplardan uzak durun. Yangın çıkışlarına, merdivenlere ve yürüyen merdivenlere ve asansörlere koşmayın. Anonsları dinleyin, mağaza güvenlik personelinin uyarılarını yerine getirin. Satın aldığınız eşyaları bırakın. Tezgâh yanlarına eğilin, kapanın ve tutunun.

Sağlıkla Kalın...

0 yorum:

Yorum Gönder