24 Şubat 2016 Çarşamba

İTALYA_ROMA GEZİSİ

ROMA


Merhaba,bugün sizlere Roma gezimi anlatmak istiyorum...
Yıl 2011,ben Mavi'ye 3 aylık hamileydim.İnanılmaz bulantılarımın olduğu döneme denk geldiği geldiği için fotoğraflar da hep yorgun gözüküyorum:) Biletimizi hamilelikten çok önce Pegasus dan almıştık.Gezmeyi çok seven biri olarak tabi iptal edemezdim.Bir sonraki seyahat yazımda Amsterdam'ı anlatacağım.O zaman yine hamileydim :) Birde dikkatinizi çekecektir,saçlarım koyu.

Bunları sıkça göreceğiniz için belirtmek istiyorum; Via, Cadde; Piazza ise Meydan demek.Roma,dünyanın yüz ölçümü olarak en küçük ülkesi Vatikan‘ı da sınırları içinde barındırıyor.





İSPANYOL MERDİVENLERİ

İspanyol Merdivenleri ve merdivenlerin bulunduğu Piazza di Spagna (İspanyol Meydanı), Roma’nın en hareketli bölümlerinden biri. Adını bölgede yer alan İspanyol Elçiliği’nden alan meydan, gece gündüz hem Romalıların hem de turistlerin en sevdiği yerlerden biri.Kalabalıktan biraz bunaldım burada,hamilelik hormonlarından olsa gerek :) Yol kendiliğinden bizi ‘Piazza del Espagna’ya (İspanyol Merdivenleri) çıkardı. Hemen merdivenlerin kenarında solda ‘Babington Tea Room’da çay içebilirsiniz. Kahve sevmeyenlere tek bir çay evi... 
Türkler için nimet :)
Birbirine paralel yollarda İtalya’nın en meşhur butikleri, markaları var, meraklısı iseniz ‘Via Dei Condotti’den yürüyebilirsiniz. 







BOZUK PARALAR AŞKA VE ROMA'YA

‘Fontana di Trevi’ (Trevi Çeşmesi)
Trevi Çeşmesi (Fontana di Trevi) ya da bilinen adıyla Aşk Çeşmesi Roma’nın en ünlü yapılarından biri. Çeşme, Papa XII. Clement tarafından Heykeltıraş Nicola Salvi’ye yaptırılmış.Trevi İtalyanca “üç yol” anlamına geliyor. Bu ismin çeşmenin olduğu meydana çıkan 3 yoldan dolayı verildiği düşünülüyor. Günümüzde çeşmenin etrafı özellikle gece saatlerinde çok hareketli.


Elinize iki adet madeni para alınız, sırtınızı çeşmeye dönünüz, geriye doğru, ilkini aşka, ikincisini de Roma’ya bir daha geri gelebilme dileğiyle paraları başınızın üstünden geriye atınız...

Çeşmeye bozuk para atarsanız Roma’ya tekrar geleceğinize inanılıyor.Bakalım tekrar gidebilirsem bu totem gerçektir :)

Trevi Çeşmesi’nin havuzunda her hafta binlerce Euro toplanıyor ve hayır kurumu olan Caritas’a verilerek yoksullara yiyecek ve içecek yardımı yapılıyormuş.Bunu duyunca bizim Yerebatan sarnıcına atılan paraları merak ettim..

ROMA MUTFAĞINA DİKKAT
Öğle yemeğini ‘Bolognese’de yemediyseniz, yine turist göremeyeceğiniz (ki inanın, etrafta o kadar çok var ki, başınız dönecek) bir tavsiye üzerine gittiğimiz ,sadece Roma’nın sakinlerinin gittiği ‘Trattoria al Moro’. (Vicolo del Bolette, 13 Roma) gidebilirsiniz.



Roma mutfağı, bize çok yakın olsa bile dikkat; ‘Spaghetti alla Carbonara’ ısmarlarsanız, pişmemiş diye geri yollamayınız :) Yemekten sonra Via del Corso istikametine yürüyünüz ve dondurmacı Giolitti’ye koşun... (giolitti.it Via Uffici del Vicario 40).1900’den beri Roma’nın en ünlü dondurmacısı. Kalabalıkta 60-70 çeşit dondurmadan neyi seçeceğini bilemiyorsun.



Dondurmanızı yalayarak kalabalık akıntısına bırakın kendinizi, akıntı sizi meşhur Pantheon Meydanı’na götürüyor.

PANTHEON
Panteon Tapınağı,Panteon Roma da bulunan en iyi korunmuş tapınaklardan biri. Navona meydanına gittiğinizde en yakın gezilecek yapılardan biri de panteondur.Bence Roma’nın en önemli yapıtı Pantheon, Latince ‘tüm tanrılara’ anlamına geliyor. İmparator Hadrian MS 126 yılında tüm pagan devri tanrıları için inşa ettirmiş. 44 metreye yaklaşan çapı ile hâlâ dünyanın en büyük kubbesi. Lütfen içine giriniz, tuhaf bir his kaplayacak içinizi.



Roma her nekadar küçük olsada ulaşım ile gidebilecek yerler çok.Bu yüzden size tavsiyem Roma Pass...

Roma Pass Nedir?
Roma geziniz boyunca hem zamandan kazanmanıza hem de bütçenize destek olacak bir indirim kartı var, adı: Roma Pass. Eğer şehirde en az 2-3 gün kalacaksanız ve ünlü gezi noktalarının bir çoğunu ziyaret etmeyi planlıyorsanız Roma Pass gezi boyunca sizin için faydalı olabilir. Kart hakkındaki bilgileri Roma Pass Nedir? sayfasında bulabilirsiniz.

Roma gezim bitmedi.Bir sonraki yazımda Vatikan ve Kolezyum olacak..



6 yorum:

  1. Benimde hamileliğimin başında gittiğm bir tatil anım var.Yemeklerinden sıcağına ne yazık ki hoş hatıralar bırakmadı bende.
    İtalya'ya henüz gitmiş değilim ancak önümüzdeki yılın tatil planları arasında.Sevgiler canım ♥

    YanıtlaSil
  2. Malasef canım hamileliğin başında ve sonunda yapmamak lazım ama olsun gezmek her şekilde güzel sevince :) İtalya harika bir yer,şimdiden iyi anılar biriktirmen dileği ile canım.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. gezi gezmek şahane. insanı gencleşdiriyor

    YanıtlaSil
  4. En merak ettigim ulkelerden biri benimde ne guzel anlatmissin hamilelikde ne kadar zor olmus olsa da sen de cok guzel gorunuyorsun

    YanıtlaSil